İletişimde ve Hayatımızda Edebiyatın Önemi : Öğretmen Arda Bilgiç'in Kaleminden...
Eğlence Arenası'nda birbirinden kıymetli konukları misafir ederken onlardan oldukça önemli görüş ve önerileri de siz değerli okurlar ile buluşturmayı amaçladık.
İlk içeriğimizde 18 yıllık öğretmenlik tecrübesi ile sözü Öğretmen Arda Bilgiç'e bırakıyoruz.
İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri iletişimdir. Bu temel ihtiyaç bir zamanlar doğanın yardımıyla çeşitli yöntemlerle giderilirken günümüzde dünyanın bir ucuyla canlı olarak aynı anda görüntülü iletişime geçebilme durumuna evrilmiştir. Bu evrimsel süreç içerisinde, dumanla haberleşme aşaması da dahil, dil en önemli araç olmuştur.
Dilini iyi kullanan insanın açamayacağı kapı yok gibidir. Hikayesi olan her işin alıcısı olduğu gibi hikayenin kendisi kadar anlatıcının da yeteneği doğrultusunda hikayenin anlam kazanacağını unutmamalıyız. Bu iki durumunda besleyicisi edebiyattır. Güzel anlatım edebiyatla gelişir. Edebiyatı gelişmeyen toplumlar, hiçbir zaferini dünyaya duyuramaz. Duyursa bile bu zaferin etkisi kalıcı olamaz. Bugün Batı toplumları bu yaşam seviyesine edebi dünyalarının sağladığı hafızayla ulaşmışlardır.
Edebiyatın geliştiği toplumlarda iletişim de çok sağlıklı olacaktır. Anlatmak istediğini güzel ve doğru biçimde ifade edenlerle anlayışı kuvvetli insanlardan oluşan bir toplumun bu yeteneklerden mahrum bir toplumdan çok daha mutlu olacağı aşikardır. Anlama ve anlatım gücü yüksek toplumların sayısal alanlarda da çok daha ileri gittiği yadsınamaz bir gerçektir çünkü dil yeteneği gelişmiş insanlar, sorun çözümü noktasında en önemli konuyu, anlama gücünü, halletmiş demektir.
Edebi güce nasıl sahip olacağız? Cevap çok basit: Kaliteli kitaplar okuyarak, okuma alışkanlığıyla birlikte okuma zevkini de geliştirerek ve bunu ailece gerçekleştirerek. Edebiyat tüm kapıları açan sihirli bir anahtardır. Ona sahip olmak için kitapların büyülü dünyasından uzak durmayalım.